Actualité |  

18.09.2024

Conditions générales dans une relation B2B : La clé de la protection de votre entreprise

Vous avez une question sur cet article ?
Contactez nous ici !

Als ondernemer weet je hoe belangrijk algemene voorwaarden zijn. Ze vormen de juridische basis die jouw onderneming beschermt in het zakelijk verkeer. Toch kunnen ze ook als een struikelblok voelen: langdradige onderhandelingen of complexe contracten kunnen jouw bedrijfsprocessen vertragen. En eerlijk, hoe vaak neem jij als ondernemer de tijd om de algemene voorwaarden van je zakenpartners volledig door te nemen?

Bij Titeca begrijpen we deze balans. Daarom willen we jullie niet alleen wijzen op het belang van algemene voorwaarden, maar ook enkele praktische tips geven om er pragmatisch mee om te gaan in B2B-situaties. Zo blijf je beschermd én behoud je de nodige slagkracht in jouw onderneming. 

 

Algemene voorwaarden delen is verplicht

Het simpelweg hebben van algemene voorwaarden is onvoldoende. Zorg ervoor dat ze altijd meegestuurd worden met offertes, contracten en e-mails. Idealiter introduceer je deze al bij de eerste gesprekken en laat je ze ondertekenen.

Volgens recente rechtspraak kan in sommige gevallen een vermelding op jouw website of in jouw e-mailhandtekening volstaan. Maar wees voorzichtig: zonder enige vermelding zijn jouw voorwaarden sowieso niet geldig. Consistentie en duidelijkheid zijn hier essentieel.

 

Vermijd onrechtmatige clausules

De wet heeft strikte regels opgesteld voor algemene voorwaarden. Enkele verboden clausules zijn:

  • Het beperken van de rechten van de andere partij om juridische stappen te ondernemen.
  • Het automatisch laten erkennen van jouw voorwaarden door de contractspartij.
  • Het stilzwijgend verlengen van contracten zonder redelijke opzegtermijn.
  • Het volledig afwentelen van economisch risico op de contractspartij zonder tegenprestatie.

Algemene voorwaarden die niet aan de wet voldoen, kunnen je meer schade berokkenen dan je denkt.

 

Sectorgerichte voorwaarden: geen one-size-fits-all

Standaardvoorwaarden van het internet halen? Een absolute no go. Elke sector kent specifieke regels, risico’s en dynamieken. Algemene voorwaarden moeten op maat gemaakt worden om de specifieke belangen van jouw onderneming te waarborgen. De juiste voorwaarden beschermen jouw onderneming; de verkeerde kunnen juist nadelig uitpakken.

 

De knock-out regel: wat als beide partijen voorwaarden hebben?

Wanneer beide partijen met algemene voorwaarden werken, ontstaat er vaak overlap of zelfs conflict. Het nieuwe boek 5 van het Burgerlijk Wetboek biedt hier uitkomst: conflicterende bepalingen in de voorwaarden worden geneutraliseerd en alleen de gemeenschappelijke afspraken gelden. Het resultaat? Een helder contract waarin de belangen van beide partijen worden beschermd. Bij het sluiten van het contract zal jij als ondernemer er rekening mee moeten houden dat jouw algemene voorwaarden in de contractsluiting niet zomaar kunnen worden opgelegd.

 

Conclusion

Algemene voorwaarden zijn een must, maar alleen als ze op maat van jouw onderneming en bedrijfsvoering werden opgemaakt.

Bij Titeca zorgen we ervoor dat jouw algemene voorwaarden niet alleen voldoen aan de wet, maar ook praktisch toepasbaar zijn in jouw sector. Neem geen onnodige risico’s: laat ons jouw voorwaarden optimaliseren zodat je juridisch sterk staat én efficiënt kan ondernemen.

 

N’hésitez pas à nous contacter ici si vous avez des questions.

Vous ne savez pas quelle est la bonne approche pour votre entreprise ?  Prenez rendez-vous avec notre pro des experts !